Cele mai ciudate masini din lume

Cele mai ciudate masini din lume

Istoria designului automobilistic este in continua expansiune. Industria este plina de incercari indraznete de a crea masini noi, diferite de cele deja aparute –  atat in ceea ce priveste aspectul, cat si in ceea ce priveste modul de functionare. Cele mai ciudate dintre acestea sunt, de obicei, masini concept, care nu trebuie sa tina cont de practici sau de reglementari guvernamentale si pot, prin urmare, sa testeze cu adevarat limitele producatorilor.

Ce se intampla atunci cand creatorii isi echilibreaza estetica, functionalitatea si viziunea personala a viitorului este cu adevarat uimitor si, la prima vedere, oamenii pot privi reticent produsul final. Articolul de azi isi propune sa va prezinte cele mai ciudate masini din lume, incercand sa contureze intr-o mica masura ideile unor proiecte extraordinar de curioase si de curajoase.

Scarab StoutScarab Stout din 1936 – designerul William Stout, care a lucrat ca inginer de aeronave inainte de a se reprofila de partea de automobile, a fost un pionier in integrarea luxului la nivelul mijloacelor de transport – Stout Air Lines este creditat cu introducerea insotitorilor de zbor si a meselor in timpul zborului. Modelul 1936 Scarab Stoutse bazeaza pe aceasta idee si a fost produs in putin de zece exemplare.

Oeuf ElectriqueOeuf Electrique din 1942 – supranumit “oul electric”, aceasta masina pe trei roti este creatia designerului Paul Arzens, care a proiectat locomotive feroviare inainte de a alege domeniul masinilor. Modelul este realizat din aluminiu si din plexiglas curbat, un material complet nou la acea vreme. Ideea revolutionara a acestui model se datoreaza si firii artistice a lui Arzens, care a lucrat ca o perioada destul de mare ca si pictor.

Norman Timbs SpecialNorman Timbs Special din 1947 – niciun alt automobil din acei ani nu arata ca Norman Timbs Special din 1947, cu cabina din fata atat de curbe, incat sa formeze o coada spre sfarsit. Timbs, un inginer de curse Indy, a conceput masina cu un motor Buick Straight 8, plasat in partea din spate a sasiului.

General Motors FirebirdGeneral Motors Firebird 1 XP-21 din 1953 – pentru a putea descrie acest model, este absolut necesar sa ne intoarcem vechile avioane de lupta. 1953 General Motors Firebird I XP-21 a fost asemanat cu cu o racheta cu patru roti, cu o coada de avion eleganta si cu si o carlinga in forma de bula. Motorul turbionar rotea cu pana la 26.000 rpm pentru a genera o putere de 370 de cai putere – uimitoare pentru acea vreme.

Chrysler (Ghia) StreamlineChrysler (Ghia) Streamline X "Gilda" din 1955 – acest model si-a capatat numele dintr-un film al Ritei Hayworth din 1946. Dupa ce a renuntat la un motor cu turbina cu reactie planificata, firma italiana Ghia a echipat modelul Gilda cu un motor de 1.5 litri simplu. Designul este un antecedent al masinilor cu turbina Chrysler, iar aripioarele spun clar ca modelul apartine anilor ‘50.

Ferrari (Pininfarina)Ferrari (Pininfarina) 512 S Modulo din 1970 – firma de proiectare Pininfarina a produs de-a lungul timpului masini mai faimoase pentru aspectul lor, insa acest model, creat pentru Salonul Auto de la Geneva din 1970, nu a urmarit frumusetea. Designerul Paolo Martin a pus un corp bizar pe sasiul masinii de curse Ferrari 512S.

BMW GINABMW GINA Light Visionary din 2001 – conceptul a plecat de la directorul de design BMW, Chris Bangle, renumit pentru suprimarea standby-urilor de design ale autovehiculului german cu geometrie tare. Pentru acest model, el a optat pentru acoperirea exteriorului masinii in spandex cu poliuretan care s-ar fi putut schimba in functie de necesitatile aerodinamice ale masinii in acel moment.

Tasco 1948Tasco 1948 – a fost realizat sub numele de The American Sports Car Company - modelul masinii fiind un acronim pentru producator. Gordon Buehrig, fostul Duesenberg, s-a insipirat pentru design de avioanele de lupta din cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Interesant este faptul ca fibra de sticla care acopera rotile din fata se misca cu ajutorul comenzii de directie.

GM LaSabreGM LaSabre din 1951 – a fost masina ale carei elemente de design au devenit standard pentru masinile americane. Modelul a venit cu un detector de umiditate care ridica automat partea de sus a unui cabrio daca incepe sa ploua.

Chrysler Thunderbolt

Chrysler Thunderbolt din 1941 – cuurbele de pe Chrysler Thunderbolt din 1941 au fost inspirate de trenurile locomotiva. Chrysler a folosit motoare hidraulice si faruri retractabile. Acest model a fost unul dintre ultimele modele art deco, inainte ca urmatoarele conceptele sa se bazeze pe o atitudine futurista.