Remorcarea autovehiculelor conform Codului Rutier

Remorcarea autovehiculelor conform Codului Rutier

Defectiune masina     Codul Rutier nu este pentru nicun sofer un termen necunoscut, insa nu multi stiu cu adevarat ce presupune acesta. Definitia data de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane asupra Codului Rutier il catalogheaza pe acesta ca fiind ansamblul complet al tuturor normelor privitoare atat la pietoni, cat si la caile publice de acces si cuprinzand legi legate de autovehicule, de soferi, de semne de circulatie, de randuiala in trafic, dar si de sanctiunile si contraventiile primite in cazul nerespectarii acestor reguli.

     In articolul prezent ne propunem sa semnalam normele prevazute in Codul Rutier cu privire la remorcarea autovehiculelor in conditii legale si de maxima siguranta. Ceea ce este considerat primul pas atunci cand masina se defecteaza, refuza sa porneasca sau face pana, il reprezinta datoria conducatorului autovehicului de a-l pozitiona pe acesta, in cazul in care este posibil, astfel incat sa nu-i incurce sau sa-i jeneze cu absolut nimic pe ceilalti participanti la trafic. Acest lucru presupune scoaterea masinii de pe drumul public sau, in cazul in care contextul nu ii permite, apropierea cat mai mare a vehicului de acostament sau bordura; intotdeauna se incearca asezarea masinii in paralel cu axa drumului. Aceasta masura este in primul rand una de siguranta, pozitia necorespunzatoare a masinii putand sa provoace alte accidente rutiere. Doar dupa efectuarea acestui pas se pot intreprinde actiuni in vederea repararii disfunctionalitatii masinii de catre dumneavoastra ori, in cazul in care acest lucru nu este posibil, apelarea la servicii de asistenta rutiera sau tractari auto. In timpul in care masina este pe partea carosabila aceasta trebuie semnalizata corespunzator, fie cu luminile din dotare, fie cu triunghiurile reflectorizante. Acestea trebuiesc pozitionate la minimum 30 de metri de vehiculul avariat astfel incat celelalte autovehicule sa il poata ocoli. In cazul in care lumina zilei permite, iar instalarea triunghiurilor la o distanta atat de mare nu ar face altceva decat sa incurce traficul, ele pot fi puse mai aproape de masina sau, in unele cazuri, chiar pe aceasta. Luminile de avarii, la fel de importante, trebuiesc pornite, iar in situatiile in care ele nu functioneaza, pot fi inlocuite de o lampa cu lumina intermitenta, de culoare galbena, ce va fi instalata in partea din spate a masinii.

Remorcari auto     Dupa ce s-au luat toate masurile de siguranta, importante atat pentru soferul in cauza, cat si pentru ceilalti participanti la trafic, urmeaza remorcarea propriu-zisa a masinii. Aceasta se desfasoara in termeni legali numai si numai daca atat conducatorul masinii avariate, cat si soferul autovehicului care remorcheaza dispun de permise de conducere corespunzatoare acestei actiuni si in functie de categoriile masinilor. O alta prevedere a Codului Rutier subliniaza aspectul greutatii; astfel incat, o masina remorcata nu trebuie sa aiba o greutate mai mare decat cea a vehiculului care il remorchiaza; exceptie facand autospecializatele folosite exclusiv pentru depanari. Singurul element prin care o masina poate fi remorcata de catre alta o reprezinta stanga sau bara metalica; aceasta nu poate depasi lungimea de 4m, se prinde in mod absolut doar de carligele de remorcare ale masinilor – fara a se improviza vreo legatura de o alta parte a vehiculelor si nu poate fi inlocuita, sub nicio forma, de o sufa, exceptie facand cazurile in care atat franarea, cat si directia nu au fost avariate.

     Deoarece cel ce este remorcat trebuie sa semnalizeze la randul sau, intocmai ca cel ce il remorcheaza, in cazul in care sistemul de iluminare si/sau semnalizare nu merg este strict interzisa remorcarea pe simpul nopti, iar in timpul zilei masinii avariate i se va aplica o inscriptie care denota lipsa semnalizarii. Factori deosebit de importanti sunt constituiti de vreme si de momentul zile; de exemplu, in cazul in care remorcarea se produce dupa lasarea intunericului sau in conditii de ceata, masina remorcata trebuie sa aibe in functiune cel putin o lumina de intalnire si una de pozitie; fata, spate. Nepermisa este si remorcarea acelui autovehicul care nu este inmatriculat sau in conditii periculoase: polei, zapada, dar si remorcarea mai multor autovehicule in acelasi timp. Atunci cand remorcarea este realizata cu ajutorul unei platforme speciale, in interiorul autovehiculului tractat este interzis sa stea vreo persoana.

Tractari auto asistenta rutiera     In cazul in care prevederile Codului Rutier cu privire la remorcarea autovehiculelor nu se respecta atunci se for aplica amenzi in consecinta. Prin urmare, inainte de a remorca pe cineva asigurati-va ca tineti cont de toate normele si conditiile legate si, de vreme ce amenzi se pot aplica atat pentru soferii ce remorcheaza, cat si pentru cei remorcati, este indicat sa apelati la ajutorul unor firme remorcari auto specializate pentru a fi atat in conformitate cu legea, cat si in maxima siguranta.