Stergatoarele de parbriz

Stergatoarele de parbriz

Stergatoare autoChiar daca majoritatea soferilor nu ofera prea multa atentie sistemelor de spalare, iar stergatoarele de parbriz devin importante abia atunci cand avem reala nevoie de ele, articolul de azi isi propune sa scoata in evidenta faptul ca stergatoarele de parbriz nu sunt valoroase doar atunci cand trecem prin precipitatii abundente, ci si atunci cand avem parte de o vreme caniculara.

Primele stergatoare de parbriz au fost inventate in 1903, insa de atunci si pana acum acestea s-au schimbat foarte mult. Pana in 1916, stergatoarele erau deja echipamente standard pe majoritatea vehiculelor, iar in 1917, primul stergator de parbriz alimentat de un motor electric a devenit disponibil. La mijlocul anilor treizeci a fost introdus primul sistem de spalare a parbrizului, sistemul care pulverizeaza lichidul de spalare pe parbriz. Aceste inventii importante au asigurat o siguranta suplimentara a autoturismelor si au facut posibila conducerea acestora in conditii meteorologice nefavorabile.

Stergatoare parbrizChiar daca stergatoarele de parbriz reprezinta doar o mica parte a masinii dumneavoastra, ele au un impact mare asupra conducerii autovehiculului si asupra sigurantei generale. Acestea pot elimina rapid ploaia, zapada, murdaria, polenul, inghetul si alte resturi prin simpla apasare a unui buton! Stergatoarele de parbriz tind sa se deterioreze din cazua vremii si a temperaturii, fie ea scazuta sau ridicata. Soarele, de pilda, cauzeaza crapaturi la nivelul cauciucului care incorporeaza lamele stergatoarelor, rezultand un stergator dur care nu va functiona eficient. Daca auziti un sunet asemanator unui scartit cand porniti stergatoarelor, este timpul sa le schimbati. Nu asteptati niciodata prea mult, daca o faceti, din cauza unei vizibilitati neclare s-ar putea sa aveti nevoie de ajutorul oferit de tractari auto sau de asistenta rutiera.

Astazi, sistemele moderne de stergere si spalare a parbrizului au multe caracteristici si optiuni avansate. Sistemele moderne sunt proiectate pentru a fi usor de utilizat, sunt extrem de eficiente, insa si-au pastrat acelasi rol – acela de a mentine o vizibilitate cat mai buna in timp ce conduceti.

Intretinerea stergatoarelor

Cu toate astea, stergatoarele pot sa va dezamageasca in momentele in care aveti cea mai mare nevoie de ele, motiv pentru care trebuie sa tineti cont de defectiunile acestora si sa le reparati cu promptitudine. Mai mult de atat, un stergator defect poate provoca pagube mari. Intretinerea si inspectia periodica a lamelor stergatoarelor este esentiala pentru viata parbrizului dumneavoastra si, cel mai important, pentru asigurarea sigurantei pe sosea printr-o vizibilitate buna. Lamele stergatoarelor pot fi curatate cu usurinta prin rularea unui prosop umed de-a lungul marginii lamei de cauciuc. Acest lucru va elimina praful si murdaria care se acumuleaza in timp, permitand stergatoarelor sa functioneze mai eficient si sa aiba o durata de viata mai mare. In timpul curatarii stergatoarelor, inspectati lamele si cautati zonele care prezinta forme de uzura, sunt intarite sau crapate. Apoi, verificati functionarea sistemului de spalare al parbrizului. Verificati nivelul lichidului de spalare si completati cantitatea daca este necesar. Este important sa pastrati un amestec adecvat pentru climatul in care locuiti. De pilda, este indicat sa nu utilizati apa in sistemul de spalare pentru ca aceasta ingheata la temperaturi scazute. Un lichid de parbriz special isi va face treaba fara sa intampine greutati, iar achizitionarea acestuia se poate face nu doar din magazinele de specialitate, ci si din supermarketuri.

Stergator

In continuare, trebuie sa inspectati duzele de pulverizare ale sistemului de spalare pentru a va asigura ca acestea pulverizeaza uniform pe geamul parbrizului si, de asemenea, asigurati-va ca lamele stergatoarelor acopera o zona cat mai mare si ofera o curatare cat mai buna a parbrizului.

Vizibilitatea este o componenta esentiala a conducerii in conditii de siguranta. Asigurati-va ca sunteti pregatiti cand apare o furtuna de ploaie sau o furtuna de zapada. Inspectati lamelele stergatoarelor in mod regulat si nu asteptati sa fiti luat prin surprindere. Inlocuiti-le daca este necesar. Mentinerea stergatoarelor si a sistemului de spalare intr-o conditie buna este o modalitate usoara si accesibila de a asigura siguranta dumneavoastra si a familiei in timp ce calatoriti cu masina.